Jak czyścić płytę ceramiczną?

Jeśli jesteś właścicielem kuchenki z płytą ceramiczną, koniecznie musisz dowiedzieć się, jak utrzymać ją w czystości, by przez lata wyglądała jak nowa. Czyszczenie płyty ceramicznej nie jest trudne, trzeba tylko pamiętać o kilku sprawach: przede wszystkim o systematyczności czyszczenia oraz szybkiej reakcji na zabrudzenia podczas gotowania.

Codzienna pielęgnacja

 

Płyta ceramiczna wymaga codziennej pielęgnacji. Nie ma w tym niczego skomplikowanego, wystarczy przetrzeć ją zwilżoną szmatką. Jeśli chcesz, możesz też zakupić specjalne środki do czyszczenia i pielęgnacji płyt ceramicznych. Mają one tę zaletę, że poza czyszczeniem sprawiają, że zanieczyszczenia nie będą potem przylegać tak łatwo.

Udostępnij na Facebooku

Kipi kasza, kipi groch...

 

Kiedy podczas gotowania coś Ci wykipi, musisz zareagować jak najszybciej. Tak powstałe zabrudzenie trzeba usunąć nim się przypali. Pamiętaj, że tuż po zestawieniu garnka z płyty jest ona nadal gorąca, należy zatem czyścić ją z zachowaniem wyjątkowej ostrożności. Postaraj się zebrać to, co wykipiało posługując się lekko nawilżoną szmatką. Czynność tę będzie trzeba powtarzać aż do chwili, w której płyta będzie całkowicie czysta.

Udostępnij na Facebooku

Zbyt wolna reakcja – co robić?

 

Nie zdążyłeś zareagować odpowiednio szybko i resztki jedzenia przypaliły się na płycie? Be obaw, jeszcze nie wszystko stracone. Musisz usunąć je za pomocą specjalnego skrobaka, po czym delikatnie wyczyścić i przetrzeć powierzchnię płyty. Trzeba to robić bardzo ostrożnie, aby na płycie nie powstały zarysowania.

zobacz wszystkie porady