Jak udekorować stół?

07-04-2011

Fot. Jadik

Fot. Jadik

Jak przygotować niezapomnianą ucztę dla oka?

Każdy z nas chciałby od czasu do czasu zaskoczyć swoich gości lub rodzinę ciekawą aranżacją stołu. Pomysły na oryginalny wystrój może podsunąć nam nie tylko wyobraźnia. Inspirujmy się piękną wiosną za oknem! Poniżej przedstawiamy kilka dekoracyjnych podpowiedzi. Można je wykorzystać nie tylko podczas spotkań z rodziną lub znajomymi, ale na przykład w trakcie wielkanocnego śniadania.

Dobry stół przede wszystkim
Podstawą całej konstrukcji jest odpowiedni stół. Wśród wiosennej aranżacji najlepiej prezentują się stoły drewniane, nawiązujące do naturalnego designu. Najlepiej byłoby, gdyby jego forma pozwalała na wyeksponowanie dekoracji. Meblem, który podkreśli aranżacje, a jednocześnie sam w sobie będzie ozdobą jadalni, jest stół firmy Jadik. To dębowy, ręcznie robiony model z prostym blatem i zaokrąglonymi nogami, na których widać pęknięcia i sęki. Jest precyzyjnie szlifowany, solidny i wytrzymały, a przy tym na tyle duży, że nie będziemy mieli problemu z ugoszczeniem przy nim rodziny i przyjaciół. Jasne drewno natomiast dobrze będzie komponowało się z każdą wiosenną aranżacją, którą wymyślimy.

Żywe dekoracje
Kwiaty są pierwszą rzeczą, która przychodzi nam do głowy, kiedy myślimy o aranżacji stołu. Wiosną mamy do wyboru wiele gatunków, w rozmaitych kolorach i kształtach. Można oczywiście tradycyjnie ułożyć kwiaty w wazonach. Jednak ciekawiej wyglądają na przykład rośliny upięte przy obrusie, a nawet na krzesłach. Już kilka gałązek ożywia stół i dodaje mu wiosennego charakteru. Jeśli chcemy mieć bardziej minimalistyczną aranżację możemy zaopatrzyć się w szklane naczynie i ułożyć w nim płatki kwiatów lub kilka rodzajów nasion. Ciekawym rozwiązaniem będzie też ułożenie na stole owoców. Zaletą takiej dekoracji jest to, że możemy ją zjeść. Gdy mamy ochotę na większą ekstrawagancję możemy przygotować obrus z trawy lub słomy.

Serwetki, talerzyki, świeczki...
Kolor obrusa, jeśli zdecydujemy się na tradycyjny model z materiału, powinien być dopasowany do aranżacji. Najbezpieczniejszym i najpewniejszym rozwiązaniem będzie oczywiście biały obrus. To doskonałe tło dla dekoracyjnych szaleństw. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, podajmy jedzenie na talerzach o niestandardowym kształcie, na przykład liścia. Możemy też zaopatrzyć się w zestawy ozdobione kwiatami lub innymi motywami kojarzonymi z wiosną.  Chcąc, by cała aranżacja byłą spójna, możemy dodać serwetki z podobnym wzorem. Dopełnieniem całości może być oświetlenie. Do wyboru mamy świeczki oraz lampki, które możemy układać w dowolnych kombinacjach.

Ciekawa dekoracja stołu będzie uzupełnieniem nie tylko wielkanocnego śniadania, ale każdego spotkania. Jedzenie w takim otoczeniu będzie prawdziwą przyjemnością.

wstecz