Bezpieczeństwo w kuchni - dla dzieci i dla dorosłych

Z kuchni korzystamy bardzo często, to właśnie w niej toczy się życie rodzinne. Biorąc pod uwagę to, że przebywamy w niej nawet kilka godzin dziennie, warto dobrze przemyśleć ułożenie mebli czy sprzętów tak, by wszystko było pod ręką podczas gotowania i jednocześnie gwarantowało wszystkim bezpieczeństwo – dorosłym i dzieciom.

Planowanie przestrzeni

 

Kuchnia może wydawać się ‘polem minowym’, na którym na najmłodszych członków rodziny czyhają różne niebezpieczeństwa. Takie podejście jest słuszne, ponieważ jest to miejsce, w którym zarówno maluchy, jak i większe dzieci narażone są na możliwość skaleczenia oblania się czymś lub oparzenia. Dlatego tak ważne jest przemyślenie rozmieszczenia mebli, sprzętów AGD czy kontaktów.

Oczywiście przygotowując projekt kuchni należy brać pod uwagę przede wszystkim ergonomię pracy – ustawienie lodówki, piekarnika, zmywarki – a to pozwoli zagospodarować przestrzeń  tak, aby gotowanie odbywało się sprawnie, a co za tym idzie – bezpiecznie.

Udostępnij na Facebooku

Projekt mebli

 

Najpopularniejszym rozwiązaniem wykorzystywanym w kuchniach, jest projektowanie mebli na wymiar, który pozwala stworzyć idealne wnętrze nie tylko pod względem wizualnym, ale przede wszystkim użytkowym. Warto korzystać z wszelkich udogodnień, np. w szufladach można zastosować specjalne ogranizery, które ułatwią przechowywanie sztućców, garnków, talerzy, a także artykułów spożywczych.

Biorąc pod uwagę aspekt bezpieczeństwa należy przemyśleć, gdzie będą przechowywane garnki, gdzie talerze, a gdzie sztućce i noże kuchenne, co pozwoli najlepiej dopasować wymiary szafek i szuflad, a przez to wykorzystać często ograniczoną przestrzeń.

Jeśli w domu są małe dzieci, oczywistym jest, że noże, tłuczki czy tasaki kuchenne należy schować poza zasięgiem małych rączek. Podobnie jest w sprawie naczyń, które dzieci niechcący mogłyby stłuc i skaleczyć się. W sklepach dostępny jest szeroki wybór różnego rodzaju blokad i zabezpieczeń, które można zamontować na drzwiczkach szafek, a w ten sposób uniemożliwić wyjmowanie potencjalnie niebezpiecznych przedmiotów.

Udostępnij na Facebooku

Sprzęty AGD

 

Kolejnym ważnym punktem w temacie bezpieczeństwa w kuchni są sprzęty AGD. Główne zagrożenie to możliwość oparzenia lub skaleczenia ostrymi narzędziami. Tu bardzo ważne jest uważne spojrzenie rodziców, edukowanie dzieci i pokazywanie im potencjalnych zagrożeń oraz pilnowanie kilku zasad bezpiecznego korzystania ze sprzętów.

 

Czajnik elektryczny należy ustawić głęboko na blacie, nie na skraju, aby dziecko nie mogło go dosięgnąć. Podobnie jest z mikserami i robotami kuchennymi, które podczas pracy są niezwykle atrakcyjne dla maluchów, a co za tym idzie, dzieci chcą zobaczyć i dotknąć sprzętu – koniecznie przesuńmy sprzęty głębiej.

 

Kolejne zagrożenie to kuchenka oraz piekarnik, które niosą ze sobą ryzyko oparzeń. O ile piekarnik można zamontować wyżej, kuchenka jest montowana na standardowej wysokości. Aby zwiększyć bezpieczeństwo dzieci, należy pamiętać o skierowaniu rączek patelni lub garnków w stronę ściany.

 

Zabezpieczenia pomagają ochronić dzieci przed zagrożeniami, jednak najważniejsze jest rozmowa z dzieckiem, wytyczenie jasnych zasad oraz opiekuńcza czujność rodziców. Aby najmłodsze dzieci łatwiej zapamiętały czego nie wolno dotykać, można przygotować czerwone znaki STOP i naklejenie ich np. na piekarniku, zmywarce lub szafce. Od najmłodszych lat jesteśmy uczeni, że kolor czerwony oznacza m.in. niebezpieczeństwo i konieczność uwagi (np. czerwone światło na przejściu dla pieszych), więc czerwone znaki powinny od razu zasugerować, że nie wolno dotykać danego sprzętu.

Udostępnij na Facebooku

Gotowanie z dziećmi

 

Wspólne gotowanie sprzyja zacieśnianiu więzi rodzinnych, zespala domowników we wspólnym działaniu. Warto rozpalać pasje kulinarne już od najmłodszych lat, jednak pamiętając o tym, aby powierzone dziecku zadanie było odpowiednie dla jego wieku.

Dwu latek może rozłożyć na kanapkach plasterki sera, a trzylatek rozsmaruje twarożek na bułce – koniecznie plastikowym nożem. Maluchy lubią dekorować ciastka i babeczki, a nieco większe dzieci chętnie podejmują próby zrobienia kremu do ciasta – obsługa miksera powinna się odbywać pod czujnym okiem dorosłego.

 

Krojenie i siekanie to kolejne poziomy w zdobywaniu kuchennych umiejętności. Tu niezbędna jest niezwykła rozwaga dziecko i jasna instrukcja od osoby dorosłej, jak bezpiecznie posługiwać się nożami.

Rodzinne gotowanie to fantastyczna przygoda, którą należy się cieszyć, zawsze pamiętając o zdrowym rozsądku i przestrzeganiu zasad bezpieczeństwa. Wtedy będzie to cudowny czas, mile wspominany przez dzieci, gdy one same będą już dorosłe.

Udostępnij na Facebooku
zobacz wszystkie porady