• Moje konto
  • Ulubione
  • Koszyk
  • Menu

Jak nakryć stół weselny?

Ślub to jeden z najważniejszych dni w życiu, dlatego warto wcześniej wszystko zaplanować tak, aby w tej wyjątkowej chwili wszystko chodziło jak w przysłowiowym zegarku. Jednym z elementów tego dnia, jest przyjęcie weselne, podczas którego Państwo Młodzi mogą dzielić swoją radością z krewnymi i przyjaciółmi.

Jak przygotować stoły weselne, aby goście czuli się doskonale i przez długi czas wspominali przyjęcie ślubne?

Przygotowanie stołu

Należy pamiętać o odpowiednim rozplanowaniu ustawienia stołów oraz krzeseł, aby goście mogli wygodnie usiąść, a osoby obsługujące mogły swobodnie przemieszczać się miedzy stołami.

Stoły należy przykryć obrusami, najbardziej elegancko wyglądają białe. Jeśli motywem przewodnim przyjęcia jest jakiś konkretny kolor, można pokusić się o obrus w tej tonacji, wtedy zastawa powinna być raczej w klasycznej bieli.

Obrus musi być nieskazitelnie czysty i dokładnie uprasowany.

Zastawa

Najczęściej wybiera się zastawę w kolorze białym, ewentualnie z delikatnym motywem dekoracyjnym. Klasyczny biały serwis zawsze wygląda bardzo elegancko.

Przyjmuje się, że nakrycia rozkłada się co ok 50-60 cm, pozwala to osobom siedzącym obok siebie swobodnie manewrować sztućcami podczas posiłku.
Po lewej stronie nakrycia podstawowego umieszcza się mały talerzyk na pieczywo.

Elegancko nakryty stół weselny z...

Elegancko nakryty stół weselny z kwiatowymi dekoracjami

Elegancko nakryty stół weselny z...

Elegancko nakryty stół weselny z kwiatowymi dekoracjami

 

Kieliszki i szklanki

Po prawej stronie talerza ustawiane są kieliszki i szklanki do napojów. Rozmieszcza się je w kolejności w jakiej podawane będę trunki pasujące do kolejnych dań – kieliszek, który będzie używany jako pierwszy powinien być postawiony najbliżej  talerza po prawej stronie.

U góry po prawej stronie jest miejsce na szklankę do wody mineralnej lub soków.

Na stole nie powinno się wcześniej rozstawiać kieliszków do likierów, koniaków i winiaków, które podaje się przy serwowaniu kawy.

Elegancko nakryty stół weselny z...

Elegancko nakryty stół weselny z białym obrusem i świecami

Elegancko nakryty stół weselny z...

Elegancko nakryty stół weselny z białym obrusem i świecami

 

Sztućce

Sztućce układa się obok talerzy podstawowych w takiej kolejności w jakim podawane będą kolejne dania – najdalej od talerza umieszcza się sztućce, które będę używane jako pierwsze.

Noże i łyżki kładzie się po prawej stronie talerza - noże zawsze ostrzami skierowanymi do talerza -  widelce należy rozmieścić po jego lewej stronie. Sztućce deserowe – widelczyki, nożyki, łyżeczki – powinny być ułożone nad talerzem podstawowym. Widelczyk deserowy zaleca się skierować rękojeścią w lewą stronę, a nóż i łyżeczka w prawą.

Elegancko nakryty stół weselny z...

Elegancko nakryty stół weselny z zastawą i dekoracją

Elegancko nakryty stół weselny z...

Elegancko nakryty stół weselny z zastawą i dekoracją

 

Dekoracje kwiatowe

Odpowiednie udekorowanie stołów weselnych nada niepowtarzalny charakter każdemu przyjęciu. Dobór odpowiednich kompozycji kwiatowych oraz innych dekoracji  uzależnione jest od motywu przewodniego wesela oraz wnętrz, w jakich przyjęcie się odbywa.

Najczęściej wybieraną dekoracją stołu są bukiety – barwę kwiatów warto dobrać pod kolor przewodni przyjęcia. Bez względu na wielkość bukietów – czy  będą to obfite bukiety, czy delikatne kompozycje – wskazane jest, aby zostały przygotowane tak, by nie przeszkadzać podczas rozmów gości przy stole. Dlatego też kwiaty powinny być ułożone w niskich misach lub wysokich wąskich wazonach – wtedy bukiet będzie ponad linią oczu gości siedzących przy stole.

Sprawdź również artykuł: Pływające świeczki - jak zrobić efektowną dekorację?

Elegancko nakryty stół weselny z...

Elegancko nakryty stół weselny z białym obrusem i kwiatowymi dekoracjami

Elegancko nakryty stół weselny z...

Elegancko nakryty stół weselny z białym obrusem i kwiatowymi dekoracjami