- Ślub to jeden z najważniejszych dni w życiu, dlatego warto wcześniej wszystko zaplanować tak, aby w tej wyjątkowej chwili wszystko chodziło jak w przysłowiowym zegarku. Jednym z elementów tego dnia, jest przyjęcie weselne, podczas którego Państwo Młodzi mogą dzielić swoją radością z krewnymi i przyjaciółmi.
- Zastawa
- Kieliszki i szklanki
- Sztućce
- Dekoracje kwiatowe
Ślub to jeden z najważniejszych dni w życiu, dlatego warto wcześniej wszystko zaplanować tak, aby w tej wyjątkowej chwili wszystko chodziło jak w przysłowiowym zegarku. Jednym z elementów tego dnia, jest przyjęcie weselne, podczas którego Państwo Młodzi mogą dzielić swoją radością z krewnymi i przyjaciółmi.
Jak przygotować stoły weselne, aby goście czuli się doskonale i przez długi czas wspominali przyjęcie ślubne?
Przygotowanie stołu
Należy pamiętać o odpowiednim rozplanowaniu ustawienia stołów oraz krzeseł, aby goście mogli wygodnie usiąść, a osoby obsługujące mogły swobodnie przemieszczać się miedzy stołami.
Stoły należy przykryć obrusami, najbardziej elegancko wyglądają białe. Jeśli motywem przewodnim przyjęcia jest jakiś konkretny kolor, można pokusić się o obrus w tej tonacji, wtedy zastawa powinna być raczej w klasycznej bieli.
Obrus musi być nieskazitelnie czysty i dokładnie uprasowany.
Zastawa
Najczęściej wybiera się zastawę w kolorze białym, ewentualnie z delikatnym motywem dekoracyjnym. Klasyczny biały serwis zawsze wygląda bardzo elegancko.
Przyjmuje się, że nakrycia rozkłada się co ok 50-60 cm, pozwala to osobom siedzącym obok siebie swobodnie manewrować sztućcami podczas posiłku.
Po lewej stronie nakrycia podstawowego umieszcza się mały talerzyk na pieczywo.
Elegancko nakryty stół weselny z kwiatowymi dekoracjami
Elegancko nakryty stół weselny z kwiatowymi dekoracjami
Kieliszki i szklanki
Po prawej stronie talerza ustawiane są kieliszki i szklanki do napojów. Rozmieszcza się je w kolejności w jakiej podawane będę trunki pasujące do kolejnych dań – kieliszek, który będzie używany jako pierwszy powinien być postawiony najbliżej talerza po prawej stronie.
U góry po prawej stronie jest miejsce na szklankę do wody mineralnej lub soków.
Na stole nie powinno się wcześniej rozstawiać kieliszków do likierów, koniaków i winiaków, które podaje się przy serwowaniu kawy.
Elegancko nakryty stół weselny z białym obrusem i świecami
Elegancko nakryty stół weselny z białym obrusem i świecami
Sztućce
Sztućce układa się obok talerzy podstawowych w takiej kolejności w jakim podawane będą kolejne dania – najdalej od talerza umieszcza się sztućce, które będę używane jako pierwsze.
Noże i łyżki kładzie się po prawej stronie talerza - noże zawsze ostrzami skierowanymi do talerza - widelce należy rozmieścić po jego lewej stronie. Sztućce deserowe – widelczyki, nożyki, łyżeczki – powinny być ułożone nad talerzem podstawowym. Widelczyk deserowy zaleca się skierować rękojeścią w lewą stronę, a nóż i łyżeczka w prawą.
Elegancko nakryty stół weselny z zastawą i dekoracją
Elegancko nakryty stół weselny z zastawą i dekoracją
Dekoracje kwiatowe
Odpowiednie udekorowanie stołów weselnych nada niepowtarzalny charakter każdemu przyjęciu. Dobór odpowiednich kompozycji kwiatowych oraz innych dekoracji uzależnione jest od motywu przewodniego wesela oraz wnętrz, w jakich przyjęcie się odbywa.
Najczęściej wybieraną dekoracją stołu są bukiety – barwę kwiatów warto dobrać pod kolor przewodni przyjęcia. Bez względu na wielkość bukietów – czy będą to obfite bukiety, czy delikatne kompozycje – wskazane jest, aby zostały przygotowane tak, by nie przeszkadzać podczas rozmów gości przy stole. Dlatego też kwiaty powinny być ułożone w niskich misach lub wysokich wąskich wazonach – wtedy bukiet będzie ponad linią oczu gości siedzących przy stole.
Sprawdź również artykuł: Pływające świeczki - jak zrobić efektowną dekorację?
Elegancko nakryty stół weselny z białym obrusem i kwiatowymi dekoracjami
Elegancko nakryty stół weselny z białym obrusem i kwiatowymi dekoracjami