• Moje konto
  • Ulubione
  • Koszyk
  • Menu

Jak podawać przekąski?

Przekąski bardzo często mylone są z przystawkami. Wiele osób też używa tych określeń zamiennie. A to błąd. Przeczytaj artykuł, by dowiedzieć się, czym różnią się jedne od drugich, z czego je przygotować i, co również nie bez znaczenia, na czym je serwować.

Kiedy podajemy przekąski, a kiedy przystawki?

Przekąski podawane są z reguły przed głównym posiłkiem lub jako samodzielne danie w stylu „czegoś na ząb”. W większości przypadków są one traktowane jako posiłek, który zaspokaja mały głód pomiędzy głównymi daniami (śniadaniem, obiadem i kolacją). Przystawki natomiast stanowią dodatek do głównego dania, dlatego też powinno ich być niewiele. Mają jedynie zaostrzyć apetyt, a nie sycić. Inaczej jest z przekąskami, ich powinno być dość dużo. Ważna jest też ich różnorodność – każdy z gości powinien znaleźć coś dla siebie. Błędem jest zatem poprzestanie na zaserwowaniu jednego rodzaju przekąsek.

Z czego przygotować przekąski?

Przekąski mogą być przygotowane z różnych produktów. Najczęściej są to jajka, wędliny, warzywa (także w formie sałatek), ryby, sery (np. tak popularna ostatnio deska serów) i oczywiście produkty mączne, do których zaliczyć można m.in. paszteciki, mini pizzerinki czy różne pieczywo. Mogą to być także chipsy w zestawieniu z dipami. Z tymi ostatnimi warto też zaserwować surowe jarzyny.

Przekąski a rodzaj alkoholu

Nie bez znaczenia jest alkohol, jaki podamy do danych przekąsek. Generalnie przyjmuje się, że im bardziej tłuste i ciężkostrawne przekąski (np. przygotowane na bazie tłustych ryb lub mięs), tym wyższa zawartość alkoholu w napojach. Wino czerwone doskonale komponuje się z potrawami zawierającymi głównie tłuszcze zwierzęce. Napój ten przyczyni się do lepszego trawienia ciężkostrawnych dań. Przekąski warzywne i owocowe „lubią” wina posiadające delikatną nutkę kwasowości. Jeśli chodzi o dania smażone i pieczone, najlepiej będzie do nich pasować również wino o niskiej kwasowości. Na koniec trzeba jeszcze pamiętać o tym, że jeśli używamy wina do przygotowania potrawy, powinien być do niej podany ten sam jego rodzaj.

Elegancka drewniana taca z...

Elegancka drewniana taca z przekąskami na stoliku kawowym

Elegancka drewniana taca z...

Elegancka drewniana taca z przekąskami na stoliku kawowym

 

Na czym je serwować?

Nie bez znaczenia jest też estetyczne podanie przekąsek. Zazwyczaj podaje się je na tacach, półmiskach lub w salaterkach. Świetnym pomysłem jest zaserwowanie ich na kilku małych talerzykach lub miseczkach dających się zestawić w jedną całość. Miseczki o wrzecionowatym kształcie będą natomiast wprost idealne do podania takich przekąsek jak np. oliwki. Warto wybrać oryginalne spodeczki, które wykorzystać można będzie też jako podkładkę pod torebkę zaparzonej herbaty, a także ciasteczko czy koreczek.

Zobacz także: Jak podawać ciasto?