Zabawne akcesoria do jajek

Co było pierwsze: jajko czy kura? Odpowiedź na to pytanie nie jest wcale prosta. Może więc zamiast wciąż się nad tym zastanawiać, lepiej zabrać się za jedzenie jajka pod ulubioną przez siebie postacią… Jajko na twardo, na miękko, a może jajecznica? Dzięki prezentowanym przez nas akcesoriom każde jajeczne danie będzie idealne. Wszystkie zostały wykonane z trwałych materiałów, zatem nie będziesz musiał obchodzić się z nimi jak… z jajkiem. Bon appetit!

Smażenie jajek

 

Uwielbiasz zajadać się jajecznicą lub jajkiem sadzonym? Dobra patelnia to w takim wypadku podstawa. Masz do wyboru różne ich rodzaje, to, na jaką się zdecydujesz, będzie zależeć od Twoich wymagań i oczekiwań. My proponujemy patelnię widoczną na poniższych zdjęciach. Jest ona nie tylko trwała, ale ma też oryginalny wygląd. A wszystko dzięki znajdującym się na niej napisom. Nie wiesz, jak zrobić perfekcyjne jajko sadzone? Jeśli tylko choć trochę znasz język angielski, dowiesz się wszystkiego właśnie z patelni.

Udostępnij na Facebooku

Gotowanie jajek

 
Lubisz jeść jajka na twardo, półmiękko lub miękko? Dzięki temu koszyczkowi ugotujesz jajka bez obawy o to, że się potłuką czy poobijają. Musisz tylko gotować je przez odpowiednią długość. Jajko wkładamy do zimnej, osolonej lekko wody (to zapobiegnie pękaniu skorupki). I tak, jajko na miękko będzie gotowe już po minucie, należy jednak poczekać 2 minuty na to, by żółtko i białko ścięły się. Jeśli masz ochotę na jajko na półmiękko, musisz je gotować od 3 do 5 minut. Jajko na twardo gotuje się 9 minut. Po ugotowaniu wystarczy tylko złapać za znajdujący się u góry koszyczka uchwyt i bez kłopotu wyjmiesz ugotowane jajka. Do wyboru koszyczek przeznaczony na jedno lub na cztery jajka.
Udostępnij na Facebooku
Udostępnij na Facebooku

Krojenie jajek

 

Jajka ugotowane na twardo są składnikiem różnych sałatek czy kanapek, dodaje je się też np. do białego lub czerwonego barszczu. Najpierw trzeba je jednak pokroić. Oczywiście można zrobić to zwykłym nożem, jednak o wiele wygodniej pokroisz je za pomocą specjalnego krajacza lub krajalnicy do jajek. Narzędzia te nadają się także np. do krojenia mozzarelli. Na pewno niejeden raz przydadzą Ci się w kuchni, warto je zatem kupić.

Udostępnij na Facebooku
Udostępnij na Facebooku

Serwowanie jajek

 
Do serwowania jajek na miękko lub półmiękko niezbędne są specjalne kieliszki. Zaletą prezentowanych na zdjęciach kieliszków w kształcie kwiatka lub jajka jest to, że znajdzie się tam nie tylko miejsce na jajko. Na płatkach kwiatka lub brzegu plastikowego jajka można odkładać skorupki lub oprzeć łyżeczkę. To również dobre miejsca na przyprawy, przede wszystkim sól.
Udostępnij na Facebooku
Udostępnij na Facebooku
zobacz wszystkie porady