Jak przechowywać przyprawy?

Miłośnicy dobrej kuchni wiedzą jak ważne jest zachowanie aromatu ziół.
Jak je przechowywać, aby utrzymać ich świeżość? A jakich błędów należy unikać?
Przeczytajcie koniecznie nasz artykuł.

 


Kilka podstawowych zasad


Wiele osób popełnia błąd przechowując przyprawy w opakowaniach, w których zostały kupione.  Rozcięte torebeczki nie są szczelne, aromat ziół szybko się ulatnia, a przyprawy mogą „złapać wilgoć” i szybko się zepsuć. Dużo lepszym rozwiązaniem jest zakup specjalnych pojemniczków do przechowywania suszonych ziół.

Idealnym rozwiązaniem są szklane słoiczki – szkło nie „przejmuje” zapachu ziół, jest także bardzo  łatwe w utrzymaniu czystości.
Można także wybrać drewniane opakowania, jednak należy pamiętać, że drewno chłonie zapach ziół, więc trzeba zawsze do tego samego pojemnika wsypywać te same przyprawy, aby ich aromat nie mieszał się z innymi.

Należy pamiętać, aby pojemniczki z przyprawami przechowywać w odpowiednim miejscu – z dale od źródeł światła i ciepła. Wyjątkiem są porcelanowe i drewniane pojemniki, przez które nie dostaje się do środka światło.

Nie należy robić dużych zapasów suszonych ziół i przypraw, lepiej jest kupić co jakiś czas świeże opakowanie, niż przechowywać ogromne zapasy w swojej kuchni. Oczywiście to zależy od preferencji i ulubionych smaków domowników – jeśli ktoś często korzysta z jakiejś przyprawy, to na pewno nie zdąży się ona zepsuć lub zwietrzeć. Np. miłośnicy pizzy mają zawsze zapas oregano, a ci, którzy mają słabość do domowej szarlotki, zawsze będą mieli w szafce cynamon.

Kiedy należy wyrzucić przyprawy? Przyprawa powinna być sypka i przy potarciu w palcach uwalniać swój aromat, jeśli pojawią się grudki lub nieprzyjemny zapach, należy wyrzucić przyprawę do kosza. Oczywiście jak przy wszystkich produktach spożywczych, konieczne jest sprawdzanie terminu przydatności do spożycia.


 

Udostępnij na Facebooku

Ciekawostki


Pieprz, goździki, kminek, cynamon warto kupować w całości, a zmielić je w młynku lub rozetrzeć w moździerzu dopiero przygotowując potrawę. Pozwoli to uwolnić najwięcej aromatu tuż przez zastosowaniem przyprawy w daniu.


Korzeń imbiru można przechowywać w zamrażalce, zachowa on wtedy aromat przez dłuższy czas.


Ciekawym sposobem przechowywania ziół jest przygotowanie specjalnych mrożonych kostek. W sezonie letnim można zerwać zioła (np. miętę, bazylię, koperek) i zamrozić je z dodatkiem oliwy w foremkach do lodu. Takie kostki są od razu gotowe do wrzucenia do przygotowywanej potrawy. Zamrożenie ziół sprawia, że przez długi czas można cieszyć się ich aromatem.

Udostępnij na Facebooku

Co możemy kupić? Jakie pojemniki do przechowywania przypraw są dostępne na rynku?


Największą popularnością cieszą się szklane słoiczki, które można kupić w różnych formach i kształtach. Doskonale sprawdzają się klasyczne, proste pojemniczki, jednak coraz większym zainteresowaniem cieszą się pojemniki w różnych kształtach np. zestaw cylindrów lub szufladka z podpisanymi przegródkami.


Dla osób, które lubią mieć wszystko poukładane w szufladach, świetnym rozwiązaniem jest organizer na przyprawy, który można szybko i łatwo wyjmować i odkładać na miejsce.
 

Udostępnij na Facebooku
Udostępnij na Facebooku

Ciekawą propozycją jest zestaw pojemniczków w praktycznym etui – ulubione przyprawy można ze sobą zabrać, aby przyprawiać potrawy przygotowywane na grillu. Wykonane z wysokiej jakości tworzywa sztucznego pojemniczki można myć w zmywarce, a etui można prać w pralce.
Taki zestaw może być ciekawym pomysłem na prezent dla kogoś, kto lubi gadżety kulinarne.

 

 

Przeczytajcie także artykuł o 7 ciekawych akcesoriów kuchennych.

Udostępnij na Facebooku
Udostępnij na Facebooku
zobacz wszystkie porady