• Moje konto
  • Ulubione
  • Koszyk
  • Menu

Szafki do kuchni - ergonomia jest bardzo istotna

Wybierając szafki do kuchni, kierujemy się przede wszystkim ich wyglądem i funkcjonalnością. Często zderza się jednak, że zapominamy o ich ergonomicznym ustawieniu, a to właśnie ten czynnik definiuje użyteczność całego pomieszczenia. Dobrze zaprojektowane meble to nie wszystko. Aby prace kuchenne mogły przebiegać sprawnie, warto poświęcić nieco uwagi rozkładowi poszczególnych elementów zestawu. Jeżeli kuchnia ma być użyteczna, ta kwestia powinna być traktowana priorytetowo. Na co warto zwrócić uwagę?

Każda gospodyni doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo absorbujące mogą być codzienne obowiązki kuchenne. Wykładanie zakupów, przygotowywanie posiłków, zmywanie naczyń, sprzątanie - taki nawał pracy sprawia, że w kuchni spędzamy znaczną część dnia. Warto zatem zadbać o to, żeby ten czas upłynął tak przyjemnie, jak tylko jest to możliwe. Pamiętaj, dobrze zaprojektowana kuchnia to taka, do której wracasz z prawdziwą przyjemnością.

 

Szafki do kuchni i inne sprzęty powinny tworzyć strefy

Na początku omówimy strefowe zagospodarowanie kuchni. Mamy strefę do przechowywania żywności - lodówkę i szafki, do przechowywania naczyń - pozostałe szafki w kuchni, do gotowania - płyta grzewcza, piekarnik, kuchenka mikrofalowa i do sprzątania - zlewozmywak i zmywarka.

Poszczególne strefy należy rozmieścić w taki sposób, żeby utworzyły coś w rodzaju kuchennego trójkąta, gdzie jeden wierzchołek to strefa z żywnością i naczyniami, drugi - strefa gotowania, natomiast trzeci - strefa sprzątania. Boki, które łączą poszczególne wierzchołki, to blaty robocze. Z ergonomicznego punktu widzenia istotne jest nie tylko odpowiednie rozstawienie poszczególnych wierzchołków, ale i długość boków. 4-5 metrów to optymalna odległość - poszczególne strefy nie będą zbyt blisko, przez co praca stanie się komfortowa, a jednocześnie nie będą rozstawione na tyle daleko, żeby trzeba było biegać po całej kuchni.
 

 

Szafki do kuchni - odległość pomiędzy poszczególnymi elementami jest niezwykle istotna

Kolejna kwestia, która w sposób bezpośredni wpływa na ergonomię aranżacji, to wysokość szafek w kuchni. Dla uzyskania pełnego komfortu, warto dostosować wymiary elementów wiszących i stojących do wzrostu osoby, która będzie z nich korzystała. Dzięki intuicyjnemu narzędziu na stronie Meble.pl można wybrać dogodną dla siebie wysokość - od 25 do nawet 100 cm. 

 

Jaka jest "uniwersalna" odległość między szafkami w kuchni? Na to pytanie nie ma uniwersalnej odpowiedzi. Najczęściej jest tak, że wysokość szafek stojących, wraz z blatami, to 90 cm. Taką wartość śmiało można uznać za optymalną. Odległość między szafkami stojącymi a wiszącymi powinna być wypadkową wysokości tych pierwszych i głębokości tych drugich. Przykładowo - jeżeli szafka górna legitymuje się głębokością 32 cm, minimalna odległość to 50 cm, choć osoby wysokie mogą spokojnie zwiększyć tę wartość nawet o 20 cm. Im głębsze szafki, tym większa powinna być przestrzeń dzieląca je od blatu.

 

Co pomiędzy szafkami w kuchni?

Nie zapominajmy, że ergonomia to także łatwość utrzymania porządku w kuchni. O ile nie ma większego problemu z doczyszczeniem blatu (pod warunkiem, że ten został wykonany z odpowiedniego materiału), płyty grzewczej czy samych szafek, to problematyczny może okazać się obszar pomiędzy nimi. Jeżeli nie zabezpieczymy tej przestrzeni, tłuste plamy, których nie będzie dało się usunąć, są tylko kwestią czasu.

W tym temacie, naturalnym wyborem wydają się być płytki, warto jednak rozważyć alternatywną opcję. Szkło między szafkami w kuchni staje się coraz popularniejszym rozwiązaniem. W tym miejscu, warto jednak wspomnieć o zasadniczej wadzie, która mu towarzyszy. Na szklanej powierzchni (zależnie od koloru), wszelkie zabrudzenia są bardzo dobrze widoczne. Z ich usunięciem nie ma jednak najmniejszego problemu, dokładne wyczyszczenie szklanej tafli to kwestia kilku chwil. Poza tym, szkło wprowadza do kuchni powiew stylistycznej świeżości i nowoczesności.