Garnki to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Kiedy czeka Cię ich zakup, wizyta w sklepie może przyprawić o zawrót głowy. Garnki ze stali nierdzewnej, żeliwne, aluminiowe i inne... Wybór jest naprawdę spory. Przyjrzyjmy się wszystkim rodzajom garnków i poznajmy ich zalety oraz wady.
Garnki ceramiczne
Zalety: Nadają się zarówno do kuchni gazowych, elektrycznych, jak i płyt ceramicznych czy piekarników (do ok. 120 stopni C). Są w stanie utrzymać ciepło przez ok. godzinę.
Wady: Mogą zawierać toksyczne substancje. Łatwo je zniszczyć. Nie można wykorzystywać ich do pieczenia w piekarniku potraw powyżej 120 stopni C.
Garnki emaliowane
Zalety: Zdecydowaną zaletą jest na pewno ich cena, są one bowiem stosunkowo tanie. Jest ich szeroki wybór, możesz zatem przebierać wśród wzorów i kolorów. Są też lekkie.
Wady: Mają cienkie dna i ścianki, a co za tym idzie, bardzo krótko utrzymują ciepło. Łatwo je uszkodzić, a w miejscu, gdzie to nastąpiło, wytwarzają szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne, które podczas gotowania mogą dostać się do przyrządzanej potrawy. Często się przypalają.
setki różnych garnków na regale w sklepie meblowym
setki różnych garnków na regale w sklepie meblowym
Garnki ze stali nierdzewnej
Zalety: Takie garnki są wyjątkowo wytrzymałe i trwałe. Poza tym dość długo utrzymują ciepło. Łatwo je utrzymać w czystości. Można w nich zarówno gotować, jak i dusić, smażyć czy piec.
Wady: Jeśli jedzenie będziemy przechowywać w nich zbyt długo, nabierze ono metalicznego posmaku.
Garnki żeliwne
Zalety: Charakteryzuje je wysoka odporność na uszkodzenia, są praktycznie niezniszczalne. Poza tym bardzo długo trzymają ciepło. Są świetne do gotowania na wolnym ogniu oraz duszenia potraw.
Wady: Garnki te są wyjątkowo ciężkie i powoli się rozgrzewają.
Garnki aluminiowe
Zalety: Ich cena nie zwali Cię z nóg, bo są dość tanie. Poza tym dobrze przewodzą ciepło.
Wady: Jedzenie bardzo często do nich przywiera i potrawy przypalają się. Nie da się w nich gotować na kuchni elektrycznej. Poza tym dosyć szybko się zużywają. Przy gotowaniu potraw kwaśnych uwalniają się z nich cząsteczki glinu, które są szkodliwe dla zdrowia (m.in. mają związek z chorobą Alzheimera).
Podstawki pod garnki - przydatne akcesoria
Niezależnie od tego, na jakie garnki się zdecydujesz, bardzo przydatne okażą się podstawki. Dzięki nim, kiedy będziesz stawiać zdjęty przed chwilą z ognia garnek na blacie, nie zniszczysz go. Na rynku dostępne są różne podstawki wykonane ze stali, tworzywa sztucznego czy też drewna.
Polecamy również artykuł Jaką deskę do krojenia wybrać?