• Moje konto
  • Ulubione
  • Koszyk
  • Menu

Jakie garnki wybrać?

Garnki to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Kiedy czeka Cię ich zakup, wizyta w sklepie może przyprawić o zawrót głowy. Garnki ze stali nierdzewnej, żeliwne, aluminiowe i inne... Wybór jest naprawdę spory. Przyjrzyjmy się wszystkim rodzajom garnków i poznajmy ich zalety oraz wady. 

Garnki ceramiczne

Zalety: Nadają się zarówno do kuchni gazowych, elektrycznych, jak i płyt ceramicznych czy piekarników (do ok. 120 stopni C). Są w stanie utrzymać ciepło przez ok. godzinę.

Wady: Mogą zawierać toksyczne substancje. Łatwo je zniszczyć. Nie można wykorzystywać ich do pieczenia w piekarniku potraw powyżej 120 stopni C.

Garnki emaliowane

Zalety: Zdecydowaną zaletą jest na pewno ich cena, są one bowiem stosunkowo tanie. Jest ich szeroki wybór, możesz zatem przebierać wśród wzorów i kolorów. Są też lekkie.

Wady: Mają cienkie dna i ścianki, a co za tym idzie, bardzo krótko utrzymują ciepło. Łatwo je uszkodzić, a w miejscu, gdzie to nastąpiło, wytwarzają szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne, które podczas gotowania mogą dostać się do przyrządzanej potrawy. Często się przypalają.

setki różnych garnków na regale...

setki różnych garnków na regale w sklepie meblowym

setki różnych garnków na regale...

setki różnych garnków na regale w sklepie meblowym

 

Garnki ze stali nierdzewnej

Zalety: Takie garnki są wyjątkowo wytrzymałe i trwałe. Poza tym dość długo utrzymują ciepło. Łatwo je utrzymać w czystości. Można w nich zarówno gotować, jak i dusić, smażyć czy piec.

Wady: Jeśli jedzenie będziemy przechowywać w nich zbyt długo, nabierze ono metalicznego posmaku.

Garnki żeliwne

Zalety: Charakteryzuje je wysoka odporność na uszkodzenia, są praktycznie niezniszczalne. Poza tym bardzo długo trzymają ciepło. Są świetne do gotowania na wolnym ogniu oraz duszenia potraw.

Wady: Garnki te są wyjątkowo ciężkie i powoli się rozgrzewają.

Garnki aluminiowe

Zalety: Ich cena nie zwali Cię z nóg, bo są dość tanie. Poza tym dobrze przewodzą ciepło.

Wady: Jedzenie bardzo często do nich przywiera i potrawy przypalają się. Nie da się w nich gotować na kuchni elektrycznej. Poza tym dosyć szybko się zużywają. Przy gotowaniu potraw kwaśnych uwalniają się z nich cząsteczki glinu, które są szkodliwe dla zdrowia (m.in. mają związek z chorobą Alzheimera).

Podstawki pod garnki - przydatne akcesoria

Niezależnie od tego, na jakie garnki się zdecydujesz, bardzo przydatne okażą się podstawki. Dzięki nim, kiedy będziesz stawiać zdjęty przed chwilą z ognia garnek na blacie, nie zniszczysz go. Na rynku dostępne są różne podstawki wykonane ze stali, tworzywa sztucznego czy też drewna.

Polecamy również artykuł Jaką deskę do krojenia wybrać?