• Moje konto
  • Ulubione
  • Koszyk
  • Menu

Jaką deskę do krojenia wybrać?

Praktyczna deska do krojenia to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Jeszcze kilkanaście lat temu mogliśmy tam spotkać głównie deski drewniane. Teraz wiele się zmieniło i w sklepach dostępne są również deski do krojenia wykonane z tworzywa sztucznego, szkła, a nawet kamienia. Którą z nich najlepiej wybrać?

Drewniane

To zdecydowanie nadal najpopularniejszy rodzaj desek do krojenia. Jak się okazuje deska desce nierówna. Liczy się drewno, z którego jest zrobiona. Jeśli wybierzemy deskę z miękkiego drzewa, nóż wniknie w jej strukturę prawie jak w masło. Tutaj liczy się twardość i wytrzymałość deski oraz jej odporność na uszkodzenia. Dlatego też szczególnie polecane są te wykonane z twardego drewna dębowego, bukowego bądź akacjowego. Wadą deski drewnianej jest to, że chłonie zapachy i kolory krojonych na jej powierzchni potraw. Istnieje na to jednak sposób: kiedy powierzchnia deski mocno odbarwi się, można ją oszlifować i znów będzie jak nowa. Pamiętajmy, że deski takiej nie można myć w zmywarce. Kiedy drewno wchłonie wodę, wtedy może się rozpaść.

Bambusowe

Ostatnio bardzo popularne stały się deski bambusowe. Są lekkie, łatwe do utrzymania w czystości, szybko schną, bo nie wchłaniają wody jak deski drewniane. Uważa się je za ekologiczne. Wszystko dlatego, że trawa bambusowa, z której są wykonane, szybko rośnie, zatem jest materiałem szybko odnawialnym. Do zalet desek bambusowych należy też cena, jest bardzo przystępna.

 

Szklane

Wiele osób wybiera też deski szklane. Podobnie jak te wykonane z tworzywa, nie wchłaniają zapachów ani kolorów, są też odporne na zarysowania. Uważa się je za równie higieniczne, jak polietylenowe. Do ich wad należy przede wszystkim to, że łatwo je zniszczyć. W kontakcie kuchennymi płytkami deska taka nie ma szans. Poza tym szkło przyczyni się do stępienia noży.

Z tworzywa sztucznego

Coraz częściej wybierane są deski wykonane z tworzywa sztucznego, głównie polietylenu. W przeciwieństwie do drewna, tworzywo sztuczne nie wchłania kolorów i zapachów. Jest też bardziej odporne na uszkodzenia, choć tu również musimy zwrócić uwagę na jego twardość. Na miękkim tworzywie już po pierwszym użyciu mogą pojawić się rysy po kontakcie z nożem. Deski z tworzywa sztucznego z powodzeniem można myć w zmywarce. Są one uważane za bardziej sterylne od tych zrobionych z drewna. Ich cena także zachęca do kupna.

Bambusowe

Ostatnio bardzo popularne stały się deski bambusowe. Są lekkie, łatwe do utrzymania w czystości, szybko schną, bo nie wchłaniają wody jak deski drewniane. Uważa się je za ekologiczne. Wszystko dlatego, że trawa bambusowa, z której są wykonane, szybko rośnie, zatem jest materiałem szybko odnawialnym. Do zalet desek bambusowych należy też cena, jest bardzo przystępna.

W sklepach zaczynają pojawiać się też deski wykonane z kamienia (głównie z granitu lub marmuru). Nie chłoną kolorów ani zapachów, są bardzo higieniczne, odporne na uszkodzenia, łatwe do utrzymania w czystości. Oczywiście nie ma produktu bez wad: są o wiele cięższe od desek opisywanych wcześniej, poza tym podobnie jak te szklane tępią noże. Nie nadają się do ubijania kotletów.   Ceramiczne

Kamienne

Na rynku dostępne są także deski ceramiczne. W przeciwieństwie do tych kamiennych, można na nich ubijać kotlety. Poza tym są też trwałe, odporne na uszkodzenia, higieniczne i łatwe do utrzymania w czystości.

Deska do krojenia pieczywa

Ciekawym wynalazkiem jest deska przeznaczona specjalnie do krojenia pieczywa. Co w niej takiego niezwykłego? Składa się z dwóch części. Górna posiada otwory, przez które na dolną wpadają okruszki chleba podczas krojenia. Dzięki temu łatwiej będzie zachować porządek w kuchni. 

Zobacz także: Jak czyścić porcelanę?

Kamienne

W sklepach zaczynają pojawiać się też deski wykonane z kamienia (głównie z granitu lub marmuru). Nie chłoną kolorów ani zapachów, są bardzo higieniczne, odporne na uszkodzenia, łatwe do utrzymania w czystości. Oczywiście nie ma produktu bez wad: są o wiele cięższe od desek opisywanych wcześniej, poza tym podobnie jak te szklane tępią noże. Nie nadają się do ubijania kotletów.