• Moje konto
  • Ulubione
  • Koszyk
  • Menu

Dekoracje świąteczne stołu - jak je przygotować?

Pachnąca lasem choinka, pięknie udekorowany stół świąteczny oraz biały opłatek to najważniejsze elementy wigilijnego klimatu w naszych domach. Aby cieszyć się wyjątkowymi chwilami z bliskimi, warto wcześniej zaplanować kilka spraw.

My dziś podpowiadamy, jak pięknie udekorować stół na święta?

Obrusy i serwetki

 

Zgodnie z tradycją, stół wigilijny przykrywany jest białym obrusem. Jest to także najbardziej elegancki z obrusów, który pasuje na każdą okoliczność. Podczas kolejnych świątecznych dni, można pokusić się o zmianę obrusa i dobranie modeli z haftowanymi lub drukowanymi motywami świątecznymi lub równie eleganckie jednolite w kolorach kojarzących się z Bożym Narodzeniem np. czerwone, zielone, złote.

 

Uzupełnieniem dekoracji będą serwetki, które pięknie prezentują się w dekoracyjnych obrączkach. Zielne tkaninowe serwetki można złożyć na kształt choinek, elegancko wyglądają także czerwone serwetki poskładane na kształt czapeczek. Dla osób lubiących szybkie rozwiązania, polecamy proste złożenie serwetki i położenie na niej małej gałązki choinkowej, która podkreśli świąteczny charakter stołu.

Jeśli obrus jest biały, na zasadzie kontrastu można dobrać serwetki w świątecznych kolorach np. czerwonym lub zielonym. I odwrotnie, jeśli obrus jest kolorowy, białe serwetki będą się na nim pięknie i elegancko prezentować.

 

Porcelanowa zastawa

 

Na pięknym obrusie, niezwykle elegancko prezentuje się biała zastawa oraz błyszczące sztućce. W tak uroczystych dniach, jakim jest okres świąteczny, najlepiej sprawdzają się eleganckie, klasyczne zestawy – dyskretne białe, bez dodatkowych zdobień, z subtelnymi złoceniami lub bogato zdobione. Polscy producenci porcelany cieszą się zasłużoną sławą i zainteresowaniem nie tylko w kraju, ale także za granicą, dlatego warto rozważyć zakup takiego eleganckiego zestawu, który przez wiele lat będzie towarzyszył rodzinie w najważniejszych momentach ich życia.

Oczywiście można także dobrać bardziej kolorową porcelanę, warto zadbać o to, aby stół prezentował się odświętnie i wyjątkowo.

 

Dekoracyjne akcenty, czyli piękno ukryte szczegółach

 

Przysłowiową kropką nad „i” przy dekorowaniu świątecznego stołu są akcenty, które podkreślą wyjątkowy, bożonarodzeniowy klimat.

Jak udekorować stół? Tu można puścić wodze wyobraźni i dobrać coś, co najbardziej nam się podoba, pamiętając o tym, aby dekoracja stołu była stylistycznie dopasowana do całego wnętrza, co pozwoli zachować spójność i harmonię w jadalni.

Warto sięgnąć po dekoracje najbardziej kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia np. bombki, gałązki jodłowe i pachnące pomarańcze.

 

Na obrusie, między nakryciami można ułożyć niewielkie pachnące żywicą gałązki oraz kilka bombek – taka dekoracja będzie korespondowała stylem z choinką i doskonale podkreśli charakterystyczny klimat świąt. Bombki można także ułożyć w szklanym wazonie, w misie lub w kieliszkach, co stworzy ciekawą, nowoczesną dekorację.

 

Jeśli w domu są małe dzieci, warto wśród przysmaków ukryć filcowe lub gipsowe figurki Mikołajów, aniołków lub elfów, którymi dzieci będą mogły się później bawić.

Klimat zimowego lasu przybliżą szyszki – można ułożyć pojedyncze na obrusie lub zrobić z nich dekorację np. w kształcie wieńca.

 

Pachnącym akcentem będą pomarańcze z goździkami, które roztaczają niesamowity aromat. Aby dopełnić klimat korzennych zapachów, wystarczy ułożyć kilka pierniczków w świątecznych kształtach np. gwiazdki, choinki i bałwanki.

Kolejny świąteczny motyw to świece – w zależności od stylu wnętrza, mogą to być klasyczne świece w mosiężnych świecznikach lub nowoczesne świeczniki lub latarenki, które będą dawały migoczące, ciepłe światło.

 

Bardzo popularną dekoracją świątecznego stołu są kwiaty poisencji ustawione w dekoracyjnych doniczkach. Tradycyjnie najbardziej popularne były kwiaty w kolorze czerwonym, aktualnie dużym zainteresowaniem cieszą się jasnozielone, żółte i zielone.

Klasyczną ozdobą świątecznego stołu są stroiki z zielonych gałązek oraz świec, bombek