• Moje konto
  • Ulubione
  • Koszyk
  • Menu

Jak czyścić lustro?

Dobrze dobrane lustro będzie służyć nie tylko do przeglądania się w nim. Stanie się ważnym elementem wystroju wnętrza. Może sprawić, że pomieszczenie będzie się wydawało większe, przestronniejsze i jaśniejsze. Aby tak się stało, lustro musi być jednak nieskazitelnie czyste. Jak to osiągnąć?

Czym myć lustro?

Duże znaczenie ma już to, czym myjesz lustro. Najlepiej sprawdzą się tutaj papierowe ręczniki, stare gazety lub pończocha. Nie używaj do tego bawełnianych ściereczek, ponieważ na powierzchni lustra mogą pozostawić małe włókna, które popsują cały efekt. Zostawią także na lustrze nieestetyczne zacieki, których przecież chcesz się pozbyć.

Woda z octem

Świetnym, a co najważniejsze w pełni ekologicznym środkiem, który z powodzeniem zastąpi sklepowy płyn do szyb jest mieszanina wody z octem. Należy zmieszać je w butelce ze spryskiwaczem w proporcjach 4:1 (4 miarki wody, 1 miarka octu). Tak powstałym ekologicznym płynem umyjesz lustro, nie pozostawiając na jego powierzchni smug ani zacieków.

Woda z amoniakiem

Mieszanina wody i amoniaku doskonale sprawdzi się w przypadku trudniejszych zabrudzeń, np. plam z kremów. Do zrobienia środka będziesz potrzebować 2 szklanek wody i 1 łyżki amoniaku. Wystarczy przetrzeć kilka razy zabrudzone miejsce i plama zniknie bez śladu.

Kobieta czyści ogromne lustro w...

Kobieta czyści ogromne lustro w mieszkaniu

Kobieta czyści ogromne lustro w...

Kobieta czyści ogromne lustro w mieszkaniu

 

Woda z mydłem

Dość popularną metodą mycia lustra jest wykorzystanie wody zmieszanej z odrobiną mydła. Należy przetrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym całą powierzchnię, delikatnie usunąć silniejsze zabrudzenia i pozostawić lustro wilgotne. Kiedy upewnisz się, że nie ma żadnych zacieków można wytrzeć je suchym ręcznikiem.

Ziemniak i denaturat

Bardzo sprytnym, a dość mało znanym sposobem na czyste i wolne od smug lustro jest przetarcie go przekrojonym surowym ziemniakiem. Potem wystarczy tylko wypolerować je ręcznikiem papierowym nasączonym w wodzie z denaturatem (proporcje: 6 miarek wody, 1 miarka denaturatu).