• Moje konto
  • Ulubione
  • Koszyk
  • Menu

Jaka patelnia zamiast teflonowej?

Najpopularniejszym materiałem stosowanym przez producentów patelni jest teflon. Ostatnimi czasy jednak ekolodzy bombardują nas informacjami o szkodliwości teflonu i jego rakotwórczym działaniu. Zatem co zamiast wygodnej patelni teflonowej?

Coraz bardziej doceniane są patelnie ceramiczne. Uważa się je za najbardziej ekologiczne. Powłoka takiej patelni powstaje z naturalnych minerałów. Podczas smażenia nie wydzielają się szkodliwe toksyny. Patelnia nagrzewa się równo na całej powierzchni, a potrawy nie przywierają. Co więcej, powłoka ceramiczna jest bardziej od teflonu odporna za zarysowania. Czyści się ją również bardzo łatwo, jest odporna na działanie detergentów. Patelnię ceramiczna uważa się za najlepszy substytut teflonowej.

Wiele osób jednak nie jest przekonanych z różnych powodów do powłoki ceramicznej. Popularne są wśród nich patelnie żeliwne. Są one jednym z najtrwalszych i najbardziej wytrzymałych. Są również dosyć ciężkie. Podczas smażenia na takiej patelni wydziela się duża ilość żelaza, które ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Mają jednak także wady. Nie można na nich smażyć bez użycia tłuszczu, bardzo trudno się je czyści. Po umyciu należy taka patelnie wytrzeć do sucha, ponieważ pod wpływem wilgoci bardzo szybko rdzewieje.

Raczej mało jeszcze popularne są natomiast patelnie tytanowe. Za ich niska popularność odpowiada przede wszystkim cena, która jest dość wysoka. A szkoda, bo patelnia tytanowa jest niezwykle wytrzymała na uszkodzenia, zarysowania i obtłuczenia. Długo trzyma ciepło, nie trzeba używać tłuszczu do smażenia, nie wpływa także na smak potraw. Jeżeli planujemy większą inwestycję do kuchni, warto pomyśleć właśnie o patelni tytanowej. Średniej wielkości kosztuje około 500 zł zależnie od marki. Będzie jednak służyła przez długie lata.

Niektórzy stawiając na wygodę, wybierają lekkie i poręczne patelnie aluminiowe. Ich wygoda na pewno jest ogromną zaletą. Maja jednak sporo wad, a największą z nich jest podatność na zniszczenia. Taka patelnia nie posłuży nam zbyt długo. Lepiej zdecydować się na patelnie ze stali nierdzewnej. Taka będzie bardzo wytrzymała, ale nie tak ciężka jak żeliwna. Ona z kolei bardzo długo się nagrzewa, co może wielu osobom przeszkadzać.

Wybór patelni to kwestia indywidualna. Z pewnością wielu osobom nie będą przeszkadzały informacje o szkodliwości teflonu i zostaną przy swojej starej patelni z nieprzywierającą powłoka. Jeśli jednak obawiamy się toksyn, najlepszym rozwiązaniem byłaby patelnia ceramiczna lub tytanowa, jeśli zdecydujemy się na większy wydatek.