• Moje konto
  • Ulubione
  • Koszyk
  • Menu

Spiżarnia w kuchni, czyli wygodne miejsce do przechowywania

Domowa spiżarnia to chyba marzenie każdej pani domu, która będzie miała specjalne miejsce do przechowywania produktów spożywczych, sprzętów oraz naczyń kuchennych, jak również przedmiotów, które mogą psuć estetyczny charakter wnętrza. Wygospodarowanie dodatkowej przestrzeni do przechowywania nie będzie proste, zwłaszcza jeżeli aranżowana kuchnia charakteryzuje się niewielką przestrzenią użytkową. Kiedyś spiżarnie były projektowane w taki sposób, aby przechowywać produkty spożywcze w niższej temperaturze, niż w tej, która dostępna jest w całym domu. Obecnie nie ma takiej potrzeby, ponieważ w kuchniach dostępne są wielofunkcyjne lodówki. Znacznej modyfikacji uległo więc pojęcie spiżarni — to nie tylko miejsce do praktycznego przechowywania produktów spożywczych, ale również sprzętów domowych, np. miksera, opiekacza czy sokowirówki. Spiżarnię najlepiej będzie ulokować w przestrzeni kuchni, ponieważ w taki sposób będziemy mieć wszystko tuż pod ręką. Jak zaaranżować spiżarnię w nowoczesnej kuchni?

 

Gdzie stworzyć spiżarnię?

Najwygodniej spiżarnię będzie stworzyć w kuchni lub bezpośrednio przy niej, a optymalnym miejscem będzie część północna mieszkania lub domu — charakteryzuje się ona małym nasłonecznieniem, jednocześnie zapewniając nieco niższą temperaturę. Jeżeli nie masz dodatkowego miejsca na zrobienie spiżarni, możesz ją wydzielić w kuchni — w tym celu warto wykorzystać niewielkie wnęki lub komórki, które można ukryć za drzwiami przesuwnymi. Kolejnym pomysłem dla małych pomieszczeń jest zainwestowanie w pokaźnych rozmiarów regał kuchenny, który zagwarantuje możliwość swobodnego przechowywania przedmiotów codziennego użytku. Wydzielone miejsce na produkty spożywcze znacznie ułatwi utrzymanie porządku w kuchni, jednakże powinno być ono odpowiednio zaprojektowane, aby spełniało nasze wymagania.

 

Strefa do przechowywania

Spiżarnia, która jest dostępna bezpośrednio przy kuchni, będzie idealnym ułatwieniem dla osób zajmujących się przygotowywaniem posiłków, ponieważ w każdej chwili może sięgnąć po potrzebne artykuły, a także wykorzystać ją do przechowywania gotowych już potraw, które nie muszą stać na widoku. Rozwiązanie w postaci spiżarki zostanie docenione szczególnie przez osoby, których kuchnie mają otwarte blaty. Spiżarnia powinna być wykończona w sposób, który ułatwi utrzymanie jej w czystości. Warto również zadbać o jej odpowiednie oświetlenie — powinno być równomierne i oddające prawdziwą kolorystykę przechowywanych produktów.

Mała kuchnia a spiżarnia

Niewielki metraż kuchni wcale nie zniszczy Twojego pomysłu na zaaranżowanie w niej spiżarni. Nie musisz wydzielać miejsca przeznaczonego na wnękę — wystarczy, że do przestrzeni kuchni wprowadzisz praktyczne regały, szafki oraz półki, na których będziesz mógł przechowywać nie tylko artykuły spożywcze, ale również sprzęty elektroniczne, których używamy raz na kilka miesięcy. Dzięki regałom przestrzeń stanie się zorganizowana i wszystko będzie znajdowało się na swoim miejscu. W przypadku niewymiarowych pomieszczeń idealną opcją są regały na wymiar, które można w pełni dostosować do rozmiarów oraz podanych wielkości wnętrza.

Praktyczne kosze cargo

W każdej spiżarni niezwykle praktyczne okażą się kosze cargo, które zyskały popularność dzięki kompaktowym rozmiarom i sporej pojemności. Kosze w stylu cargo umożliwiają przechowywanie wielu produktów spożywczych i jednocześnie ułatwiają do nich dostęp, ponieważ charakteryzują się pełnym wysuwem, dzięki czemu, gdy będziemy czegoś potrzebować, nie będzie większych problemów ze znalezieniem poszukiwanego elementu. Kosze cargo dostępne są w różnorodnych rozmiarach, dzięki czemu można je dopasować do każdej szafki — nawet modelu narożnego, który dzięki koszom stanie się meblem o ponadprzeciętnej funkcjonalności i użyteczności. Odpowiednio zamontowany kosz będzie doskonale spełniał swoją funkcję, a jego trwała i solidna konstrukcja z pewnością posłuży przez długi czas.