• Moje konto
  • Ulubione
  • Koszyk
  • Menu

Akcesoria do makaronu

Makarony to chyba jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Każdy ma swój ulubiony rodzaj makaronu, ulubiony sos lub dodatek.

Jak pomóc sobie w przygotowywaniu pysznej pasty?

Oto kilka akcesoriów, które uprzyjemnią gotowanie.

Bon appétit !

Przechowywanie makaronu

Warto dbać, aby makaron był przechowywany w szczelnych pojemnikach, które uchronią go przed działaniem wilgoci z powietrza i pozwolą cieszyć się długo świeżym produktem.

Do przechowywania spaghetti najlepsze są wysokie pojemniki, w których zmieści się cały makaron bez konieczności kruszenia go na części.

Świderki, kolanka, penne, farfalle czy tradycyjne nitki można włożyć do podobnych, ale niższych pojemników lub szklanych słoików.

Najważniejsze, aby naczynia były dokładnie zamknięte.

Gotowanie makaronu

Przygotowując się do gotowania makaronu trzeba zapoznać się z przepisem na opakowaniu – pozwoli to uniknąć rozgotowania makaronu. Taki makaron jest niesmaczny i nieapetycznie wygląda.

Makaron gotuje się w dużej ilości lekko osolonej wody. Garnek do spaghetti powinien być raczej wyższy, aby można było wygodnie ugotować długie nitki.

Podsmażanie i podgrzewanie

Makaron nadaje się również do smażenia lub zapiekania. Tu sprawdzą się patelnie – różne rodzaje, w zależności od wymagań i oczekiwań kucharza.

Na ceramicznych patelniach bardzo łatwo przygotowuje się sosy, do których wystarczy przełożyć ugotowany makaron i podgrzać.

Odcedzanie makaronu

Ugotowany makaron należy odcedzić, najłatwiej można to zrobić w durszlaku – dostępne są w wielu formach i kolorach.
Wygodnym rozwiązaniem są również pokrywy wielofunkcyjne, dzięki którym można odcedzić nie tylko makaron. Różne rozmiary pozwolą dopasować odpowiednią do ulubionego garnka.

Degustacja

Pyszny posiłek najlepiej jest dzielić z rodziną lub przyjaciółmi.

Pasty podaje się na dużych talerzach lub głębokich.
Jeśli na stole chcemy wyłożyć dużą porcję, aby goście mogli sami nakładać, warto danie podać na dużym półmisku lub paterze.

Dobrym rozwiązaniem jest podanie makaronu  w naczyniu z podgrzewaczem, które zachowa właściwą temperaturę posiłku.