Czarne oliwki dojrzewają dłużej, mają bardziej gorzki smak, natomiast zielone są zrywane wcześniej i są łagodniejsze w smaku. Zarówno jedne, jak i drugie maja swoich zwolenników, którzy z przyjemnością cieszą się ich smakiem i aromatem.
Jak elegancko serwować oliwki podczas przyjmowania gości?
Oliwki w miseczkach
Oliwki zielone i czarne podaje się w osobnych małych miseczkach szklanych lub z białej ceramiki. Warto przygotować kilka miseczek, aby każdy z gości mógł wygodnie sięgać po oliwki. Dostępne są także misy w nietypowych kształtach dedykowane do podawania oliwek.
Savoir-vivre podpowiada, aby sięgać po oliwki za pomocą wykałaczki, jeśli ktoś woli palcami, należy to robić z wyczuciem, aby nie dotykać pozostałych oliwek w miseczce. Jedząc oliwki z pestkami, należy pamiętać, aby dyskretnie je wypluć i odłożyć na osobny talerzyk lub do serwetki.
Oliwki podawane na eleganckim drewnianym stole
Oliwki podawane na eleganckim drewnianym stole
Koreczki
Oliwki są świetnym składnikiem koreczków, które są doskonałą propozycją na przekąskę zarówno dla dorosłych, jak i większych dzieci. Koreczki pięknie prezentują się na dużych płaskich talerzach, tackach lub drewnianych deskach. Można także nieco "unieść" przekąski nad stół ustawiając je na paterze - dobrze sprawdzi się zarówno klasyczna patera do tortów, jak i wielopoziomowa. Na pewno tak podane koreczki uatrakcyjnią wizualnie stół na przyjęcie.
Koktajle
Oliwki to także aromatyczny dodatek do drinków i koktajli. Zasady dobrego zachowania przy stole zalecają, aby najpierw wypić do końca koktajl, a później za pomocą wykałaczki lub szpatułki wyjąć oliwki. Nie będzie jednak nietaktem wyjęcie oliwek wcześniej, jeśli ktoś ma na to ochotę.
Polecamy artykuł: Jak serwować wino?
Komplet talerzy z oliwkami na pięknie udekorowanym stole bistro
Komplet talerzy z oliwkami na pięknie udekorowanym stole bistro